Nejlepší zaměstnavatel ČR nabízí výplatu kdykoliv

Nejlepší zaměstnavatel ČR nabízí výplatu kdykoliv
Publikováno
29.5.2024

Obliba benefitu Výplata kdykoliv od Advanta neustále stoupá jak u společností, tak u jejich zaměstnanců. Nejen, že přístup ke svým výdělkům snižuje fluktuaci a zvyšuje efektivitu zaměstnanců, ale především jim nabízí možnost, jak se vyhnout predátorským půjčkám v nelehkých finančních situacích a poskytuje jim záchrannou finanční síť. Také proto se již před pár lety rozhodla skupina ORLEN Unipetrol pro poskytnutí tohoto moderního benefitu svým pracovníkům.

Do skupiny ORLEN Unipetrol, která zaměstnává téměř 6 000 lidí, spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, neratovická společnost Spolana, otrokovická společnost REMAQ a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí ORLEN Unipetrolu je i síť čerpacích stanic ORLEN v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. Se širokou základnou pracovníků a dlouholetou historií sahající až do roku 1939 dosahuje skupina ORLEN Unipetrol tržeb ve výši 166,4 miliardy Kč1. Péče o své pracovníky takto významného zaměstnavatele na českém trhu byla již několikrát oceněna včetně cen Sodexo Zaměstnavatele roku 2023. A to jak v regionu Ústeckého kraje, tak v celostátním finále. K obhájení regionálního titulu došlo také v roce 2024

Dlouholetý hráč volí moderní řešení

V rámci péče o zaměstnance a jejich rozvoje poskytuje společnost řadu nadstandardních benefitů. “Neustále se snažíme péči o naše zaměstnance rozvíjet a přicházet s novými nápady,” zmiňuje Michał Chmiel, personální ředitel skupiny ORLEN Unipetrol. V roce 2022 společnost hledala způsob, jak rozšířit nabídku zaměstnaneckých benefitů za účelem zprostředkování pomoci v případě ocitnutí se v tíživé finanční situaci. Řešení bylo založeno na podmínce vyhnutí se nepromyšlenému zadlužení se mikropůjčkami. Po průzkumu trhu došlo k objevení ideálního řešení, které poskytl benefit Výplata kdykoliv od Advanta. 

Tento benefit od společnosti Advanto spočívá ve zpřístupnění odpracovaných peněz zaměstnancům pomocí jednoduché aplikace. V případě potřeby si uživatel může zaslat část své již odpracované, ale doposud nevyplacené mzdy, na svůj bankovní účet. Služba není spojena s úroky, individuálním schvalováním výběrů nebo příbytku administrativní práce. Ke všemu dochází automaticky bez zásahu do firemního cash flow. Po ukončení kalendářního měsíce dojde k importu jediné tabulky s vyplacenými zálohami do účetního systému, který výkazy zpracuje. O částku, kterou si zaměstnanci vybrali před výplatním termínem skrze Advanto, jim bude automaticky ponížena výplata. Zbylou část, tedy vyplacené zálohy, zašle společnost Advantu. 

Napojení na komplexní systém není pro Advanto překážkou

Integrace bývá často téměř sprostým slovem. Ačkoliv je ORLEN Unipetrol velikou společností s robustními informačními systémy, vysokými standardy v oblasti ochrany dat a širokou geografickou působností, zavedení benefitu probíhalo hladce. Aby mohl benefit ve společnosti fungovat, musí nejdříve dojít k jeho napojení na mzdový a případně docházkový systémem. Vzhledem ke spolupráci Advanta s většinou mzdových a docházkových systémů, se obecně jedná o velmi rychlý, jednoduchý a bezstarostný proces. V případě ORLEN Unipetrolu došlo k napojení na personifikovaný systém SAP, který umožňuje Advantu získat potřebná data o registrovaných zaměstnancích, kterým se tak v aplikaci postupně načítá dostupná část jejich výplaty, na základě odpracovaných hodin a dalších interních kritérií.

Na začátku léta 2022 došlo ke spuštění pilotního provozu benefitu ve společnosti ORLEN Unipetrol RPA. Ten se osvědčil velmi rychle a k dalšímu rozšíření do společností Paramo a ORLEN Unipetrol Doprava došlo již po půl roce. V tuto chvíli mají benefit k dispozici také zaměstnanci společnosti Spolana. Pro zaměstnance všech zmíněných společností došlo ke zpřístupnění Výplaty kdykoliv dle jednotného nastavení. Na základě docházky se pracovníkům zaměstnaných na hlavní pracovní poměr v aplikaci načítá část odpracované výplaty ve výši maximálně 50 % mzdy a zároveň maximálně 25 000 Kč. Své odpracované peníze si mohou uživatelé mobilní či webové aplikace vybrat kdykoliv v průběhu měsíce pomocí pár kliknutí.

Spokojení zaměstnanci, spokojená společnost

Jak ze strany zaměstnanců, tak ze strany vedení společnosti získává benefit kladné ohlasy. Celkem 91 % registrovaných uživatelů již provedlo výběr svých peněz před výplatním termínem. “Zaměstnanci, kteří benefit čerpají, jsou s procesem výplaty peněz rozhodně spokojeni. Tento benefit jim skutečně pomáhá,” zmiňuje Michal Pečený, HR specialista ORLEN Unipetrol RPA. To odpovídá i internímu průzkumu spokojenosti, která je u většiny zaměstnanců maximální. Průměrně si zaměstnanci vybírají svou výplatu 4 × do měsíce, což naznačuje preferenci týdenní výplaty, která je standardní v západních zemích. Tato čísla také téměř odpovídají celkovému průměru chování uživatelů aplikace Advanto s průměrnou částkou na jeden výběr ve výši 2 000 Kč. Dle dat Advanta 70 % Čechů spoléhá na finanční pomoc zaměstnavatele v případě finančních potížích. Není však jednoduché o pomoc požádat. Proto Advanto poskytuje určitou formu zálohy na mzdu bez potřeby schvalování nebo návštěvy HR oddělení. Společnost ORLEN Unipetrol navíc každému zaměstnanci hradí první výběr výplaty v měsíci, který může být až ve výši 10 000 Kč. 

Dle dat společnosti Advanto 45 % předčasných výběrů výplaty pomáhá s překlenutím nenadálých výdajů. Zhruba stejné procento výběrů putuje na uhrazení běžných výdajů včetně plateb za bydlení a energie, které se, v důsledku zvyšujících se cen, stávají méně dostupné. S téměř dvěma úspěšnými roky benefitu ve společnosti ORLEN Unipetrol se pojí otázka co dál? Na základě průzkumu využívání benefitu za uplynou dobu došlo k potvrzení fungování primárního nastavení podmínek zpřístupnění Výplaty kdykoliv a naplnění cíle poskytnout zodpovědnou pomoc v případě nenadálých výdajů, které mohou potkat kteréhokoliv zaměstnance. Vzhledem k působnosti obou společností také v Polsku se nabízí možnost rozšíření benefitu v obdobném režimu i za hranicemi České republiky.

Co je Advanto?

Advanto je chytrá aplikace, která umožňuje zaměstnancům vybrat si svou výplatu kdykoliv a na pár kliků v mobilu. Firmám pomáhá zlepšovat nábor, snižovat fluktuaci a zvyšovat loajalitu zaměstnanců.

Stáhněte si e-book

O tom, jak Advanto chrání zdraví zaměstnanců a jaké jsou přínosy pro vaši firmu.

Stránky Advanto.cz používají k poskytování svých služeb soubory Cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů Cookies. Více v našich Zásadách ochrany osobních údajů.