Pracovníci ve výrobě chtějí dostávat výplatu častěji než jednou měsíčně, říkají personalisté

Pracovníci ve výrobě chtějí dostávat výplatu častěji než jednou měsíčně, říkají personalisté
Publikováno
13.6.2023

Na trhu práce panuje stále velká konkurence. Výrobní firmy nejsou výjimkou. Zaměstnanci si mohou vybírat z celé škály firem a nedělá jim problém často měnit zaměstnavatele. To silně zvyšuje náklady na nábor nových pracovníků. Advanto se stává silnou konkurenční výhodou, díky které jsou pracovníci motivovanější, výkonnější a loajálnější.

Existuje mnoho způsobů, jak firmy přilákat a udržet nové zaměstnance, jako jsou stravenky, stravenkový paušál nebo příspěvky na penzijní či životní pojištění. Nicméně na dnešním přehřátém pracovním trhu a nejisté době tyto běžně používané benefity již nefungují tak efektivně. Přístup k vlastním odpracovaným penězům kdykoliv však zaměstnancům přináší flexibilitu a zvýšenou finanční jistotu. To je přesně to, co dnešní turbulentní době vyhledávají.

Své o tom ví i americká společnost SSI Technologies, která v České republice vyrábí čidla a další elektronické komponenty. Rok 2022 pro ni přinesl nové projekty v jejím ústeckém výrobním závodu, a společnost tak stála před výzvou masivního náboru zaměstnanců. „Možnost výběru zálohy na mzdu na jedno kliknutí nám přišlo jako dobrý nápad, což se nám již potvrdilo,” říká HR manažerka SSI Technologies Gabriela Topková.

SSI Technologies zavedla Advanto v květnu 2022. „Zaměstnanci tuto formu benefitu uvítali a tuto službu hojně využívají. O Advantu informujeme již při pohovorech, zpětná vazba je velmi pozitivní,” říká Topková.

Podobnou zkušenost má i německá firma Grammer, která v Tachově vyrábí díly pro automobily. Podle jejího tehdejšího HR manažera Martina Kuržeji firma už dlouho hledala cesty, jak si lépe udržet stávající zaměstnance a přilákat nové. „Proto jsme se rozhodli osvěžit nabídku benefitů o Advanto. Po nějakém čase se ukazuje, že oblíbenost benefitu rychle roste a stává se součástí naší firemní kultury,” říká Kuržeja.

„S odstupem času se ukazuje, že Advanto vzniklo právě včas, protože pro zaměstnavatele řeší řadu palčivých problémů plynoucích z nedostatku lidí na trhu práce. Pro pracovníky pak jde také o cennou záchrannou síť před finančními problémy. A ty covid, potažmo současné zdražování, vyvolává,” říká jeden ze zakladatelů Advanta Martin Fortelný.

S tím souhlasí i HR expert a šéf Svazu personalistů ČR Petr Otáhal. „Jde o benefit, který přesně odpovídá na nejzákladnější potřebu ohromné skupiny zaměstnanců. A tou je mzda,” říká.

Reakce na turbulentní dobu

Že výplata kdykoliv odráží reálné potřeby pracovníků, potvrzuje i společnost Fuji Koyo, která stejně jako Grammer vyrábí díly pro automobilový průmysl. „Zájem o častější vyplácení mzdy začali už před několika lety projevovat sami zaměstnanci. Náš systém umožňoval výběr pouze jedné zálohy měsíčně z důvodu administrativní zátěže. Když jsme se dozvěděli o Advantu, které vše hlídá za nás, bylo rozhodnutí rychlé,” komentuje zavedení Advanta HR manažerka společnosti Lenka Kubánková.

Takovou zkušenost má výrobce světlometů pro automobily Koito, který Advanto také letos zavedl. Podle Lenky Nowakové z oddělení recruitmentu v Koitu měli ve zvyku vyplácet zálohy na mzdy v hotovosti, a to pouze zaměstnancům, kteří splnili určité podmínky - např. přesčasovou směnou.

„Naše očekávání bylo zejména zrušení hotovostních operací na mzdové účtárně a zpřístupnit zálohu na mzdu většímu okruhu zaměstnanců. To se podařilo. Aktuálně službu využívá větší počet zaměstnanců z různých oddělení společnosti. V řadě případů jsou využívány opakované výběry a služba skutečně pružně reaguje na potřeby zaměstnanců,” říká Nowaková.

“Naší misí je, aby půjčky do výplaty, nebo obecně nevýhodné a nebezpečné půjčky, zmizely z trhu,” dodává Fortelný.

Co je Advanto?

Advanto je chytrá aplikace, která umožňuje zaměstnancům vybrat si svou výplatu kdykoliv a na pár kliků v mobilu. Firmám pomáhá zlepšovat nábor, snižovat fluktuaci a zvyšovat loajalitu zaměstnanců.

Stáhněte si e-book

O tom, jak Advanto chrání zdraví zaměstnanců a jaké jsou přínosy pro vaši firmu.

Stránky Advanto.cz používají k poskytování svých služeb soubory Cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů Cookies. Více v našich Zásadách ochrany osobních údajů.