Řekněte si o výplatu kdykoliv, řada zaměstnavatelů to již umí

Řekněte si o výplatu kdykoliv, řada zaměstnavatelů to již umí
Publikováno
5.4.2023

Většina z nás, obzvlášť pokud pracujeme v zaměstnaneckém poměru, je zvyklá dostávat výplatu pravidelně jednou měsíčně. Západním světem už se ale řadu let šíří trend, který se v poslední době prosazuje i u nás. Díky relativně jednoduchému IT řešení je možné nechat na každém pracovníkovi, jestli si přeje dostat část svých odpracovaných peněz dříve.

To může udělat i vícekrát do měsíce, klidně po každém odpracovaném dni. V aplikaci na mobilu či počítači určí částku a ta obratem putuje na jeho účet. S tzv. výplatou kdykoliv se mezi českými a slovenskými firmami prosazuje společnost Advanto. Stane se z výplaty kdykoliv nová norma, jak Advanto tvrdí?

Za společností Advanto a její stejnojmennou aplikací stojí dvojice zakladatelů: Martin Fortelný a Jan Kölbl. Poznali se během vysokoškolských studií, na jejichž konci Fortelný za Kölblem přišel s nápadem na vytvoření aplikace, která by lidem umožňovala vybírat si výplatu a nebo její část kdykoliv to oni sami chtějí a nečekat do pravidelného výplatního termínu. Kölbl vzápětí naprogramoval základní verzi aplikace a od té doby se stará o rozvoj Advanta po technologické stránce. Fortelný se ujal vedení.

Smysluplný benefit

Advanto uvedli na trh na začátku roku 2020. Vzápětí získali miliony od investorů a také první zaměstnavatele, kteří novinku nasadili do ostrého provozu. „S odstupem času se ukazuje, že Advanto vzniklo právě včas, protože pro zaměstnavatele i zaměstnance řeší řadu palčivých problémů,” říká Fortelný.

Výplata kdykoliv je podle něj benefitem, který má z pohledu pracovníků rozhodující slovo při výběru zaměstnání či během úvah o jeho změně. „Obzvláště v covidové krizi přestala většina zaměstnaneckých benefitů dávat smysl, protože se nedala využít.Omezovala se výroba a lidi se začali starat o to nejdůležitější, a to je okamžitý přístup ke svým penězům,” vysvětluje Fortelný.

To potvrzují i personalisté a experti na HR. „Jde o benefit, který přesně odpovídá na nejzákladnější potřebu ohromné skupiny zaměstnanců. A tou je mzda,” říká šéf Svazu personalistů ČR Petr Otáhal. Podle Gerharda Knopa z Leadership synergy group může být z pohledu pracovníka výplata ihned dokonce hodnotnější než vyšší odměna jednou za měsíc. „Rychlá odměna dvakrát odměna,” tvrdí.

Baťa byl průkopník

Výplata častěji než jednou za měsíc nakonec není nic nového. „Například takový Baťa své lidi platil týdně,” upozorňuje Fortelný. „Zaměstnanci pak byli motivovanější a hlavně se tolik nedostávali do finančních potíží, protože měli lepší přehled nad svými příjmy a výdaji. Měsíc je bohužel dlouhá doba. Lidově řečeno, po výplatě si lidé připadají jak milionáři a pak jim týden před výplatou peníze chybí a v extrémních případech si berou půjčky,” myslí si Fortelný.

Z dat, která má Advanto k dispozici, vyplývá, že uživatelé aplikace si v průměru vybírají okolo dvou tisíc dvou set korun, a to třikrát až čtyřikrát do měsíce. „Do určité míry se tak sami od sebe přibližují modelu, kterým své pracovníky vyplácel Baťa,”komentuje Fortelný. Zdůrazňuje ale, že narozdíl od časů Bati je jen a pouze na uživatelích Advanta, kolik a kolikrát do měsíce si část své již odpracované výplaty vyberou.

Výplata kdykoliv jako záchranná síť před dluhy

Slovy Fortelného může pro někoho výplata kdykoliv sloužit “jen jako jakási záchranná síť” pro situace, kdy do výplaty chybí třeba týden a přijde neočekávaný výdaj, který nepočká. „Dosud museli lidé nenadálé výdaje řešit předraženými půjčkami, kvůli kterým se tolik lidí v ČR ocitá v exekucích. Přitom je dozajista lepší náhlé výdaje v první řadě pokrývat z peněz, které jsou moje a které mě nestojí žádné úroky,” vysvětluje Fortelný.

Právě ochranu zaměstnanců před finančními problémy zaměstnavatelé uvádějí jako jeden z hlavních důvodů, proč se rozhodují Advanto zavést. „Stála před námi výzva masivního náboru zaměstnanců do nového závodu na Ústecku. Chtěli jsme Advantem zpestřit nabídku námi nabízených benefitů a také našim zaměstnancům pomoci lépe finančně zvládat období případné finanční tísně či zvýšených nákladů na život,” říká Gabriela Topková ze společnosti SSI Technologies, která Advanto jako jedna z celé řady firem zavedla na jaře 2022.

Podle Fortelného se energetická krize propisuje jak do chování uživatelů Advanta, tak do zvýšeného zájmu o jeho urychlené zavedení ze strany firem. „Po využití Advanta mohou uživatelé uvést, na co peníze potřebují a od podzimu roku 2021 se na první příčce stále drží výdaje za energie a domácnost,” uvádí Fortelný. „Firmy tak chtějí svým lidem pomoct alespoň prostřednictvím výplaty kdykoliv,” dodává. Rok 2022 tak přinesl dosud nejvíce firem a lidí, kteří mají k Advantu přístup.Přibyly i známé firmy, jako je třeba Hopi, Unipetrol, Notino či Bageterie Boulevard.

Výdělek Advanta plyne z poplatku za transakci, která činí 49 korun a který hradí zaměstnavatel či pracovník. Záleží na domluvě – některé firmy hradí první výběr v měsíci a každý další poplatek jde za pracovníkem.

Konec záloh na mzdu a výplaty jednou měsíčně?

Proč se u nás vůbec ustálil výplatní rytmus jednou měsíčně? Podle Fortelného je vysvětlení jednoduché. „Častější výplata je administrativně náročná. U nás se během totality rytmus ustálil na mzdě jednou za měsíc, a tak to zůstalo i po revoluci. V 90. letech se situace paradoxně ještě zhoršila, protože podniky i zaměstnanci začali ve velkém upouštět od tzv. záloh na mzdu, které představovaly administrativu navíc. Výplata jednou za měsíc a nepovinné zálohy na mzdu jsou navíc silně zakotvené v české legislativě. Technologie ale už dávno překonala všechny bariéry, kvůli kterým častější výplata nebyla možná,”zdůrazňuje Fortelný. „Máme mobilní internet, bezhotovostní mobilní bankovnictví a mzdy, docházka i faktury se zpravidla řeší digitálně. Vše se tak dá propojit a automatizovat,” doplňuje ho kolega Kölbl, který má na starosti technologickou stránku Advanta. „Z pohledu účetních ani toků peněz zaměstnavatele se nic nemění. Pokud si lidé vybírají peníze před regulérním výplatním termínem prostřednictvím Advanta, tak to jde z finančních prostředků Advanta. To se pak pomocí automatizovaných IT procesů se zaměstnavatelem jednou měsíčně vyrovná,” říká. „Navíc zavedení Advanta je na klíč a dokážeme to i zajedno odpoledne.”

 

Ve výsledku se tak mezi firmami, které Advanto využívají, najdou takové, které byrokraticky náročné zálohy na mzdu opustily a nahradily je právě Advantem. „Zájem o častější vyplácení mzdy začali už před několika lety projevovat sami zaměstnanci. Náš systém umožňoval výběr pouze jedné zálohy měsíčně z důvodu administrativní zátěže. Když jsme se dozvěděli o Advantu, které vše hlídá za nás, bylo rozhodnutí rychlé,” říká HR manažerka Fuji Koyo Czech Lenka Kubánková. Eva Kyselová, HR ředitelka společnosti Lagardère Travel Retail, která provozuje kavárny Costa Coffee, rychlá občerstvení Burger King či síť trafik Relay, dodává, že důležitou roli podle ní hraje i soukromí, které aplikace poskytuje.

 

Článek vyšel v únorovém čísle magazínu Sondy revue ve spolupráci s Českomoravskou konfederací odborových svazů.

Co je Advanto?

Advanto je chytrá aplikace, která umožňuje zaměstnancům vybrat si svou výplatu kdykoliv a na pár kliků v mobilu. Firmám pomáhá zlepšovat nábor, snižovat fluktuaci a zvyšovat loajalitu zaměstnanců.

Stáhněte si e-book

O tom, jak Advanto chrání zdraví zaměstnanců a jaké jsou přínosy pro vaši firmu.

Stránky Advanto.cz používají k poskytování svých služeb soubory Cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů Cookies. Více v našich Zásadách ochrany osobních údajů.